dilluns, 27 de desembre del 2010

Avui han començat els tallers de Nadal

Els tallers es realitzaran durant els matins d’aquesta setmana.

El Parc de la Sèquia ha començat avui els tallers de Nadal que es fan al Museu de la Tècnica de Manresa. Els tallers es realitzaran al llarg d’aquesta setmana i giren al voltant de les festes de Nadal.

Seguint la línia de l’any passat els tallers en aquesta edició compten amb dues opcions de participació: Deixant els infants al Museu de 9 del matí a 1 de la tarda on realitzaran jocs i activitats manuals amb altres nens i nenes de la seva edat; o venint, els infants acompanyats d’un adult, al Museu d’11 del matí a 1 de la tarda, on plegats podran fer una manualitat.

Aquesta activitat, que ja va per la cinquena edició, ofereix l’oportunitat a pares i infants de conèixer el passat industrial de la ciutat i passar una estona de diversió dins els dipòsits vells de la ciutat. Per a participar a les activitats és necessària la inscripció prèvia al 93 877 22 31.

dimarts, 21 de desembre del 2010

dijous, 16 de desembre del 2010

Els CINTAIRES del 1900 ja tenen un any!

El dia 14 de desembre es va celebrar el primer aniversari de les visites guiades del Museu de la Tècnica: Cintaires del 1900, i ho vam celebrar amb un Sopar de Fàbrica!

Un primer any ple d'èxits i d'il·lusions que esperem que continuïn molts anys més! Des del Museu volem felicitar als dos protagonistes, la Laura (Sílvia Blavia) i en Pere (Jordi Gener) per la seva tasca.

De cara a la primavera vinent programarem de nou les visites teatralitzades CINTAIRES DEL 1900, on dos cintaires, la Laura i en Pere continuaran donant-nos a conèixer la història de la cinteria a Manresa: els orígens, la creació de petites joies que van donar pas a una indústria forta i poderosa; i l'adaptació de la indústria i dels telers al cotó, el naixement dels tallers vetaires i les fàbriques plenes de trenadores i telers mecànics.

També tornaran els SOPARS DE FÀBRICA dels quals podreu gaudir després de veure la visita teatralitzada. Un autèntic àpat amb carmanyola que ens transportarà a un menjador fabril de principis del segle XX. El sopar ambientat en una fàbrica del 1900 està conformat pels plats més exquisits de la cuina popular catalana de l'època. El Mirador de Montserrat és l'encarregat d'elaborar-lo.

Des del Museu de la Tècnica volem donar les gràcies a tot el públic que ha assistit a les diferents representacions de CINTAIRES DEL 1900.

La Laura i en Pere us esperen la propera primavera!




dimarts, 14 de desembre del 2010

Premi Especial Patrimoni Col·laboració amb mNACTEC-Premis Bonaplata per als cintaires del Museu!

Ahir es va celebrar la divuitena edició dels Premis Bonaplata i la dotzena edició dels Premis Bonaplata per a Joves a l'auditori Pompeu Fabra del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, a Barcelona.

El Jurat va decidir atorgar un premi de Col·laboració amb el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Joan Antoni Pusó, Josep Palau, Vicenç Soldevila, Miquel Perramon i Antoni Corrons, equip de voluntaris del Museu de la Tècnica de Manresa.

Aquest equip de voluntaris, coordinat per Pilar Alonso, està format íntegrament per antics amos i treballadors de la indústria de la cinteria manresana, que han proporcionat al Museu de la Tècnica de Manresa una col·laboració indispensable a l'hora de posar en marxa les màquines i telers de cinteria i passamaneria, així com l'assessorament necessari per al seu funcionament i manteniment. Una feina que han fet i que continuen fent dia rere dia amb el mateix interès i passió que el primer dia, i que es reflecteix també en la qualitat de l'exposició.

També volem destacar l'esforç didàctic que han fet envers els treballadors i usuaris del Museu, que ha permès assegurar la transmissió dels coneixements i l'experiència de forma desinteressada. Això, a la vegada que formació, ha permès recollir la memòria històrica i social de la indústria del teixit estret manresana, per deixar-la com a testimoni de vida per a les generacions vinents.

El Jurat ha valorat molt positivament la seva feina i l'esforç esmentat en una tasca pacient de conservació i revalorització del patrimoni industrial en general i de la indústria cintaire en particular.

dimecres, 24 de novembre del 2010

Torna Manresa l'exposició "Connecta amb la INNOVACIÓ"

La Fundació CTM Centre Tecnològic afegeix a l’exposició un interactiu sobre el Projecte VERDE.
L’exposició transmetrà els valors d’innovar, fomentar la cultura i les vocacions científiques entre la nostra societat.
El 23 de novembre, l’exposició “Connecta amb la INNOVACIÓ” ha tornat al Museu de la Tècnica de Manresa i, romandrà fins al dilluns 13 de gener de 2011. L’horari de visita de l’exposició serà de dimarts a diumenge de 10 a 14 h.

L’objectiu de l’exposició és transmetre, a partir de diverses accions, el valor d’innovar, fent visibles elements que es produeixen als centres de recerca, universitats i empreses del territori català i forma part d’un projecte més ampli, que té com a finalitat fomentar la cultura i les vocacions científiques a la nostra societat.

La Fundació CTM Centre Tecnològic – membre de TECNIO –, que ja estava present a l’exposició itinerant mitjançant uns plafons informatius, afegeix un nou mòdul interactiu per explicar un dels seus projectes estrella. El nou mòdul incorpora una pantalla tàctil interactiva i té per objectiu explicar amb detall el Projecte VERDE. El Projecte VERDE s’encarrega de l’estudi de la implementació del vehicle elèctric a l’Estat Espanyol.

Aquesta exposició s’emmarca dins del projecte anomenat “Programa Ciència, Innovació, Sostenibilitat i Salut (CISS)” és impulsat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i s’estén pels 25 museus del Sistema Territorial del MNACTEC, entre ells el museu de la Tècnica de Manresa.

Aquests projectes s’uniran a la resta amb que ja comptava la exposició itinerant com són:

1.Personatges virtuals amb gran realisme, instal•lació gràfica que mostra entorns virtuals, creats per l’empresa Activa Multimèdia Digital.
2.“Why Cry”: Com entendre el plor dels nadons? Instrument que analitza el plor dels nadons, creat i patentat per Pedro Monagas de Why Cry.
3.Ceràmica interactiva amb l’entorn, paviment de ceràmica que canvia de color o de tonalitat creant variants cromàtiques; empresa: Plafantoba.
4.ROINBOT, un robot mòbil interactiu que es mou de forma autònoma i lliure, de m-BOT Solutions SL.
5.Jaqueta d’hivern amb calefacció incorporada mitjançant energia solar, de l’empresa tèxtil Schuss.
6.El jardí de casa meva, un vestit que utilitza l’aromateràpia per aportar una sensació de benestar i relaxació, de l’empresa Madre Mía del Amor Hermoso.
7.Fricció entre la sabata i el rodet, un procés de refosfatat ideat i patentat per l’empresa DELPHI Diesel Systems.
8.L’empresa AUSA presenta el Task M50, el primer vehicle UTV (Vehicle de Treball Utilitari) totalment professional. Pensat, creat i dissenyat per a superar les condicions més extremes d’utilització en qualsevol entorn de treball.
9.Projecte VERDE, de la Fundació CTM Centre Tecnològic.

L’exposició s’anirà ampliant amb els diversos projectes innovadors d’empreses que pertanyin a la zona geogràfica on s’exposi la propera mostra; en aquest cas.

Aquesta acció ha rebut un impuls important d’entitats de recerca catalanes i s’ha realitzat conjuntament amb el Centre Tecnològic LEITAT i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Han col•laborat: ACC1Ó- Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Terrassa – Universitat i Societat del Coneixement, el Parc Tecnològic del Vallès, el programa EnginyCAT i la Fundació CTM Centre Tecnològic. La mostra ha estat finançada per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia e Innovación.

Catalunya és la segona comunitat autònoma que més inverteix en Recerca i Desenvolupament (R+D) a l’estat espanyol. Aprofitant aquesta sinèrgia neix “Connecta amb INNOVACIÓ”.

L’exposició “Connecta amb la innovació” ja es va donar a conèixer al Museu de la Tècnica de Manresa entre els passats 2 de juny i 11 de juliol, amb un notable èxit de visitants, fet que ha motivat que l’exposició torni a la nostra ciutat.

dilluns, 22 de novembre del 2010

Novembre d'activitats al Dipòsit 1

Durant aquest mes de novembre hem dut a terme molts actes diferents al Dipòsit 1.

El dia 14 de novembre el Gremi del Gras i el Magre van visitar el Museu per dur a terme la Gran Trobada dels Confrares. Abans de dur a terme el seu acte privat, van fer tot un seguit de visites guiades a les dues exposicions permanents del Museu: La Sèquia i l'Aigua i La Cinteria. El Dipòsit 1 del Museu de la Tècnica va ser l'escenari escollit per dur a terme cerimònia oficial d'investidura de 6 nous confrares i de Pere Tàpies, gastrònom, cantautor i locutor de ràdio, i el restaurador Benvingut Aligué, de Ca l'Aligué, com a Confrares d'Honor de la institució. La Confraria del Gras i el Magre ha estat impulsada per la Fundació Oficis de la Carn i treballa per la defensa i promoció de la cultura gastronòmica de la carn. La institució està integrada per més de 100 mestres artesans cansaladers i xarcuters de tota Catalunya.

Del 18 al 20 de novembre s'han dut a terme les 23 Jornades de Medicina de l'Esport al Bages, on hem pogut veure diferents professionals i estudiants duent a terme tallers pràctics o teòrics.

El dia 21 de novembre, dins el marc de la Setmana de la Ciència el Museu va fer Jornada de Portes Obertes, amb un gran èxit de participació!

El proper dimecres 24 de novembre, l'actual President de la Generalitat de Catalunya, el sr. Montilla (PSC) farà un mitin al Dipòsit 1 del Museu.

Ja ho veieu, tenim un novembre ple d'activitats!


dimarts, 16 de novembre del 2010

Vine a passar el Nadal als Dipòsits!

Des del Museu de la Tècnica, és un plaer presentar-vos el NADAL ALS DIPÒSITS després de l'èxit de les anteriors edicions. Per aquesta edició, i seguint la línia dels tallers d'estiu, hem ampliat l'horari.

L'edat de participació és de 3 a 12 anys i l'horari, de les 9 del matí a les 13 de la tarda. Els tallers es faran els dies 27, 28, 29, 30 i 31 de desembre. Les inscripcions ja són obertes! Les places són limitades, i és necessària la inscripció prèvia.

Mantenint el que varem iniciar en l'activitat de Nadal de l'any passat, hi ha la opció de que els pares o un adult acompanyi els infants en les activitats i d'aquesta manera sigui de forma gratuïta, ja que són ells els que faran l'activitat amb els seus fills, i en aquest cas l'activitat es realitza entre les 11h i les 13h. D'aquesta manera es fomenta la implicació dels adults en les activitats festives i manuals dels més petits. Les places són limitades i cal inscripció prèvia.

Si cliqueu sobre l'enllaç que hi ha a la part superior dreta de la pàgina hi trobareu el document amb tota la informació.

Per a qualsevol dubte contacteu amb nosaltres al telèfon 93 877 22 31 o bé, per correu electrònic: museu@parcdelasequia.cat

dimarts, 9 de novembre del 2010

UN MATÍ AL MUSEU!

Vols conèixer la història de la cinteria a Manresa?
Vols aprendre a teixir tal i com ho feien els antics cintaires?
Sí la resposta és afirmativa, el dia 13 és el teu dia!

Vine a passar amb nosaltres UN MATÍ AL MUSEU! Per només 3€ podràs gaudir d'una visita guiada combinada amb un taller de manualitats on aprendrem el què hem vist a l'exposició permanent del museu, La Cinteria. A les 11h s'iniciarà la visita guiada i posteriorment es durà a terme el taller de manualitats.

Us hi esperem a tota la família!

dimecres, 3 de novembre del 2010

Aquest cap de setmana ens veiem a la Fira Mediterrània!

A partir del divendres 5 de novembre i fins el diumenge dia 7 ens podreu trobar a l'estand del Parc de la Sèquia, al Passeig Pere III de la ciutat, dins el marc de la 13ª Fira Mediterrània de Manresa, on podreu conèixer tots els nostres equipaments: Museu de la Tècnica, Can Font i el Parc de l'Agulla.

El divendres a les 6 de la tarda podreu gaudir d'una passejada turística fins al Museu de la Tècnica, on tindreu la opció, un cop hi arribeu de visitar l'exposició permanent de La Cinteria. Aquesta passejada turística es repetirà el dissabte i el diumenge a les 11h del matí.

Al nostre estand podreu gaudir de moltes activiats per a tots els públics i també hi trobareu moltes sorpreses, una d'elles: Trama i Ordit, una activitat molt divertida, a la qual us convidem a participar! Quan es farà aquesta activitat? El dissabte i el diumenge a les 11.30h, 12.30h i a les 16h.

Si no voleu voltar per la ciutat, també ens podreu trobar al museu en el nostre horari habitual, de 10h a 14h, on podreu veure amb un guia les dues exposicions permanents del museu: La Sèquia i l'Aigua a les 11h i La Cinteria a les 12h.

Us hi esperem a tots, bona fira!

dissabte, 30 d’octubre del 2010

CAÇADORS DE PATRIMONI!

El proper dia 1 de novembre a les 11 hores us convidem a venir al Museu de la Tècnica per convertir-vos en autèntics CAÇADORS DE PATRIMONI!

Un joc d'orientació per la ciutat, guiat amb un GPS, per a tots els públics i amb l'objectiu de descobrir tota una sèrie de secrets patrimonials que ens conduiran a un tresor final! Qui serà el més ràpid? Sortida des del Museu de la Tècnica de Manresa. Durada: 1,5h aproximadament.

Disposem de 7 GPS per qui no en tingui. És una activitat de la qual podreu disfrutar tota la família.

Vine amb el teu propi GPS i serà gratuït! Si no en tens, el lloguer té un cost de 3€

El més ràpid obtindrà un tresor final!

Us hi esperem a tots!

dimarts, 5 d’octubre del 2010

Tornen els CINTAIRES del 1900 amb novetats!

La visita teatralitzada del Museu de la Tècnica torna amb dos formats i horaris diferents

La Laura (Sílvia Blavia) i en Pere (Jordi Gener) tornen aquest nou curs amb novetats per fer-nos més fàcil i pròxima la història de la cinteria manresana. La primera novetat és l’ampliació dels horaris. Durant el curs passat les visites es feien un vespre de cap de setmana, una vegada al mes. Aquest curs les visites es faran dues vegades al mes, una amb sopar de fàbrica i l’altra un dissabte o diumenge al matí, en horari de visita habitual. Les properes sessions de matí seran els dies 23 d’octubre, 28 de novembre i 18 de desembre, a les 12 del migdia. I els Sopars de Fàbrica seran els dies 15 d’octubre, 5 de novembre i 14 de desembre a les 8 del vespre, i estaran acompanyats d’un autèntic sopar de carmanyola que farà les delícies de tots.

Aquest canvi se suma també al que s’ha fet en el preu de les visites, que es redueixen, oferint les visites teatralitzades dels matins a 7’5€ (amb l’entrada a l’exposició de la Sèquia i l’aigua inclosa), i a 29’50€ les que aniran acompanyades amb Sopar de Fàbrica.

Es necessària la reserva prèvia de les visites. Les visites també estan disponibles per a grups i col•lectius interessats.


Un matí al museu!

Des del Museu de la Tècnica us volem convidar a passar un MATÍ AL MUSEU! tot disfrutant d'activitats familiars per a totes les edats, coneixerem les cintes i aprendrem a teixir amb elles. L'activitat és el dia 9 d'octubre de 10h a 14h, per fer un petit descans podreu veure la visita guiada a La Cinteria a les 12h. El preu de l'activitat és de 3€, la visita guiada està inclosa.

diumenge, 26 de setembre del 2010

Valoració de les Jornades Europees del Patrimoni 2010

El cap de setmana passat ens vam retrobar de nou amb la cita anual amb el patrimoni i des del Museu de la Tècnica ens vam sumar a la celebració amb un conjunt d'actes per a tots els públics.

El dissabte 25 de setembre a la recepció del museu una quinzena de persones de totes les edats van poder JUGAR AMB EL PATRIMONI, a partir de jocs i activitats relacionats amb les cintes i amb la Sèquia i l'aigua. Van poder reconstruir els arcs que formen el dipòsit o els aqüeductes de la Sèquia, i també van poder aprendre i construïr la fabricació d'una cinta a partir d'uns telers que es van emportar a casa.
El diumenge 26 de setembre es van obrir les portes del Museu i una trentena de persones van gaudir de manera gratuïta de lesvisites guiades a les dues exposicions permanents del museu: La Sèquia i l'aigua i La Cinteria.

A més, durant tot el cap de setmana un miler de persones van també gaudir del museu amb l'Open de Catalunya Ral·li Slot que es va dur a terme en el primer dipòsit i que compta amb la participació d'importants figures d'aquesta categoria.

Per poder veure totes les fotografies del museu visiteu la nostra galeria d'imatges clicant aquí

divendres, 24 de setembre del 2010

Les Jornades Europees del Patrimoni ens porten la nova peça amagada


En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, el divendres al vespre va tenir lloc la descoberta de la sisena Peça Amagada, del Museu de la Tècnica de Manresa.

Aquesta vegada es tracta d'una peça d'aigua, un molinet. Aquests objectes s'utilitzen per mesurar la velocitat de l'aigua i la secció de manera que es pugui deduir el caudal d'un riu o un canal, com la Sèquia. La presentació ha estat a càrrec d'en Josep Alabern, gerent de l'empresa municipal Aigües de Manresa SA que ha introduit també, el treball realitzat per Jordi Piñero Des de l'Agulla a Manresa: aigua per beure i per regar des del segle XIV fins a l'actualitat. Aquesta activitat ha estat organitzada pel Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, demarcació de la Catalunya Central, i el Parc de la Sèquia.

La Peça amagada, és una activitat que varem iniciar el 2009, i cada tres mesos el Museu treu una peça de la sala de reserva i la presenta al públic, juntament amb un acte relacionat amb l'ús, la conservació, etc. de la peça. Aquesta activitat permet que el públic del Museu pugui conèixer peces d'especial importància i rellevància en el món de la cinteria o de la Sèquia i l'aigua, però que per motius aliens al seu interès no poden ser exposades.


dimarts, 21 de setembre del 2010

Hem participat al fòrum del patrimoni industrial del AMCT

Ahir, gràcies a la invitació de l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya, el Museu de la Tècnica va fer una xerrada titulada: "Dipòsits Vells de Manresa: d'edifici industrial a centre cultural" a càrrec de la directora en funcions de l'equipament, Alba Subirana.

La pluja que va afectar a Barcelona ahir a la tarda va fer que la xerrada no tingués molta afluència, però el públic que hi va assistir va ser molt participatiu i va fer moltes preguntes interessant-se sobre la història de l'espai, la fundació i les activitats culturals del Museu.

El Fòrum de Patrimoni Industrial, on s'emmarcava la xerrada, té com a objectiu fomentar el debat sobre els temes relacionats amb l'existència i la història del patrimoni tècnic i industrial de Catalunya. També vol ser un aparador per donar a conèixer projectes i iniciatives de patrimoni industrial que es donen en el nostre país. Per més informació de les properes activitats programades, podeu consultar la pàgina web http://www.amctaic.org/.

dilluns, 6 de setembre del 2010

Jornades Europees del Patrimoni

Ja tornen a ser aquí, les Jornades Europees del Patrimoni 2010, que se celebraran els dies 24, 25 i 26 de setembre.

Des del Museu de la Tècnica i el Parc de la Sèquia hem organitzat tot un cap de setmana d'activitats perquè pogueu conèixer i descobrir el patrimoni industrial de Manresa tot gaudint d'activitats dinàmiques i molt entretingudes.

El divendres 24 presentarem la sisena peça amagada amb l'ajuda d'en Josep Alabern i en Jordi Piñero que ens descobrirà els Canals Petits de la Sèquia. L'endemà podrem provar de construir el nostre propi patrimoni amb jocs i activitats al Museu de la Tècnica, i completar el cap de setmana amb la Jornada de Portes Obertes i les visites guidades gratuïtes de diumenge. A més, el mateix diumenge pels més aventurers hem preparat un mapa del tresor per buscar, i trobar!, el patrimoni de la ciutat tot convertint-nos en Caçadors de Patrimoni!.

Trobareu totes les activitats a l'agenda d'activitats del Museu. I també podreu trobar la programació de les activitats que es faran a tot Catalunya clicant aquí.

dijous, 26 d’agost del 2010

JA S'HAN ACABAT LES VACANCES!

Ja som aquí de nou després d'uns dies de vacances i arranquem amb força novetats i amb moltes ganes de fer coses. Aquesta setmana i la vinent estem duent a terme els Tallers d'Estiu 2010, els quals s'organitzen enguany des del Parc de l'Agulla i el Museu de la Tècnica. Els nens i nens s'ho estan passant d'allò més bé!

El dia 30 d'agost, dins el marc de la Festa Major podreu venir al Museu a veure Cintaires del 1900, una visita teatralitzada de nivell, on podreu reviure la història de la cinteria a Manresa, a través dels seus dos protagonistes, la Laura i en Pere.
Hi haurà dues sessions, una a les 11h i l'altra a les 12h, cal reserva prèvia.
L'entrada és gratuïta. Us hi esperem!

De 10h a 14h el Museu farà una Jornada de Portes Obertes perquè qui vulgui pugui venir a veure les dues exposicions permanents: La Sèquia i l'Aigua i La Cinteria.

Per a més informació no dubteu en contactar amb nosaltres al telèfon 93.877.22.31 o bé, al correu electrònic: museu@parcdelasequia.cat

dissabte, 31 de juliol del 2010

dijous, 1 de juliol del 2010

Vine a jugar amb la tècnica!!

El Museu de la Tècnica juntament amb el Parc de la Sèquia, organitzen una nova edició dels tallers d’estiu!!

Aquest estiu, el Museu de la Tècnica i el Parc de la Sèquia, organitzen la segona edició dels tallers d’estiu, i vol convidar a tots els nens i nenes de Manresa i comarca a gaudir de l’equipament, de les seves exposicions i del Parc de l’Agulla. Responent a les demandes i suggeriments dels pares i infants que varen participar en les darreres edicions, arriben amb moltes novetats.

Els horaris dels tallers s’han ampliat, i es realitzaran de les 9 del matí a la 1 de la tarda. També per aquells pares que ho necessitin, es podran portar els nens mitja hora abans i venir-los a recollir mitja hora després. Els tallers es realitzaran els dies 24, 25, 26, 27 i 31 d’agost, i 1, 2 i 3 de setembre.

Com en les altres edicions, les activitats giren a l’entorn de les dues exposicions permanents, la Sèquia i l’aigua i la cinteria. Amb elles podran introduir-se en el món de la construcció de la Sèquia al segle XIV, ficar-se dins la pell d’un cintaire, o descobrir l’entorn de Manresa. La novetat d’aquest any és que 4 dels 8 dies de tallers s’oferiran directament al Parc de l’Agulla, de manera que els infants podran estar en contacte directe amb l’aire lliure i complementar les activitats al Museu.

El Museu ofereix tallers per infants adaptats a les diferents edats.

Els vuit tallers diferents que s’ofereixen estan adaptats als diversos nivells educatius, que tractaran els mateixos temes però des de perspectives diverses i fàcils de comprendre per tots els infants. Els tallers es faran de les 9 del matí a la 1 de la tarda, i estan dirigits a nens i nenes de 3 a 12 anys que treballaran dividits en grups per nivell d’edat. El preu dels tallers és de 20 euros dia, 72 euros la setmana o 140 euros tots els dies. Els socis d’Imagina’t tindran un 5% de descompte.

Per participar en aquestes activitats cal inscriure’s prèviament al telèfon del Museu 93 877 22 31, fins al 31 de juliol. A l’agost les inscripcions es podran fer mitjançant correu electrònic, i s’enviarà un correu electrònic confirmant la plaça. Les places són limitades.

Els tallers treballen temes relacionats amb el Museu i el Parc de la Sèquia.

24 d’agost

Viatgem en el temps

Viatjarem enrere per conèixer la història de la llum, la llegenda que envolta la construcció de la Sèquia. Lloc: Parc de l’Agulla

25 d’agost

L’aigua és vida

Farem jocs per aprendre a respectar l’aigua i conèixer-ne els usos des de l’antiguitat fins a l’actualitat. Lloc: Parc de l’Agulla

26 d’agost

Segueix la veta!

Seguirem el fil de la història per aprendre i conèixer el procediment de creació de les cintes. Lloc: Museu de la Tècnica

27 d’agost

Un teixit de disbarats

Buscarem rere els telers per trobar la història de les persones que hi havien treballat. Lloc: Museu de la Tècnica

31 d’agost

Els petits científics

Descobrirem l’entorn que ens envolta i tots els seus habitants: la flora i la fauna de la Sèquia. Lloc: Parc de l’Agulla

1 de setembre

El mas de Sant Iscle

Un dia d’excursió fins a un dels masos més antics del Bages on descobrirem la vinya. Lloc: Parc de l’Agulla

2 de setembre

Trena, trena, trenadora

Aprendrem a fer cordons i amb ells explorar i descobrir els jocs tradicionals. Lloc: Museu de la Tècnica

3 de setembre

Vaig com una llançadora!

Amb activitats i jocs ens endinsarem en els orígens d’una cultura que ha marcat el nostre vocabulari. Lloc: Museu de la Tècnica.

Activitats Paral·leles

El Museu de la Tècnica està obert al públic, de dimarts a diumenge de 10 del matí a 2 de la tarda. Amb les dues exposicions permanents vol destacar els principals trets de la història econòmica de la ciutat, allò que ens ha portat a tenir una identitat diferenciada de la resta del país: La Sèquia com a font de proveïment d’aigua capaç de fer créixer la producció agrícola i la ciutat des de l’Edat Mitjana, i que ens diferencia com a comunitat de la resta de la Catalunya Central. I La Industrialització, exemplificada en un sector molt propi de la ciutat, el món de la Cinteria, que dóna personalitat a la indústria manresana i la situa, encara avui dia, com a centre especialitzat dins del mercat espanyol i internacional.

Els caps de setmana i festius, es fan visites guiades a les dues exposicions a les 11 del matí i a les 12 de la tarda, pel preu de l’entrada normal de 3 euros els adults i 1’5 euros l’entrada reduïda.

divendres, 18 de juny del 2010

Entrega de Premis del Primer Concurs Fotogràfic del Patrimoni Industrial de la Catalunya Central

El proper dimarts 22 de juny a les 19.30h, al primer dipòsit del Museu de la Tècnica, es farà l'entrega de premis del Primer Concurs de Fotografia del Patrimoni Industrial de Catalunya, que en aquesta primera edició s'ha centrat en el patrimoni industrial de la Catalunya Central.

Us hi esperem!

dijous, 10 de juny del 2010

Presentem els nous Tallers d'Estiu!

Aquest any arriben els tallers d'estiu plens de novetats!

Després de l'èxit de les anteriors edicions, aquest any incorporem novetats i noves activitats ja que els fem el Parc de la Sèquia i el Museu de la Tècnica. També, i a petició de molts dels pares participants, hem ampliat l'horari.

L'edat de participació és de 3 a 12 anys i l'horari, de les 9 del matí a les 13 de la tarda. Els tallers es faran els dies 24, 25, 26, 27 i 31 d'agost, i 1, 2 i 3 de setembre.

Les inscripcions ja són obertes! Les places són limitades, i és necessària la inscripció prèvia.

Si voleu més informació podeu descarregar-vos el fulletó clicant al botó de la columna dreta o cliqueu directament a aquest enllaç http://www.box.net/shared/g1cqyhl2h3 .

dijous, 3 de juny del 2010

Ja estem connectats amb la innovació!!

Ahir a la tarda va tenir lloc la inauguració de l'exposició CONNECTA AMB LA INNOVACIÓ amb un gran èxit de convocatòria de la societat política de la ciutat.


L'espai reuneix un conjunt d'innovacions desenvolupades per empreses catalanes, la majoria són de Terrassa, però d'aquí Manresa han participat en la mostra AUSA i el CTM (Centre Tecnològic de Manresa).


Aquesta exposició temporal, que ocupa una part dels Dipòsits Vells de la ciutat, durarà fins l'11 de juliol, i està dirigida al públic en general, però als estudiants en particular, ja que organitzarem visites guiades per instituts on podran interactuar amb els elements de l'exposició. Per més informació no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.

dilluns, 31 de maig del 2010

Inaugurem l'exposició Connecta amb la Innovació

El proper 2 de juny del 2010 a les 19.45h, el Museu de la Tècnica de Manresa acollirà la inauguració de l’exposició “Connecta amb la INNOVACIÓ” que es podrà veure fins l’11 de juliol. L’objectiu de l’exposició és transmetre, a partir de diverses accions, el valor d’innovar, fent visibles elements que es produeixen als centres de recerca, universitats i empreses del territori català i forma part d’un projecte més ampli, que té com a finalitat fomentar la cultura i les vocacions científiques a la nostra societat.

Aquesta exposició s’emmarca dins del projecte anomenat “Programa Ciència, Innovació, Sostenibilitat i Salut (CISS)” és impulsat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i s’estén pels 25 museus del Sistema Territorial del MNACTEC, entre ells el museu de la Tècnica de Manresa.

A l’exposició, que tindrà lloc al Museu de la Tècnica de Manresa, s’ha afegit l’empresa manresana AUSA i comptarà amb la participació de la Fundació CTM Centre Tecnològic – membre de TECNIO - mitjançant un panell informatiu sobre les activitats d’R+D que tenen lloc al centre. A més a més, la Fundació CTM Centre Tecnològic incorporarà en breu un mòdul interactiu sobre el projecte VERDE, en el que l’entitat actua com a coordinador de la investigació del procés d’implantació del cotxe elèctric a l’estat espanyol.

Aquests projectes s’uniran a la resta amb que ja comptava la exposició itinerant com són:

1. Personatges virtuals amb gran realisme, instal•lació gràfica que mostra entorns virtuals, creats per l’empresa Activa Multimèdia Digital.
2. “Why Cry”: Com entendre el plor dels nadons? Instrument que analitza el plor dels nadons, creat i patentat per Pedro Monagas de Why Cry.
3. Ceràmica interactiva amb l’entorn, paviment de ceràmica que canvia de color o de tonalitat creant variants cromàtiques; empresa: Plafantoba.
4. ROINBOT, un robot mòbil interactiu que es mou de forma autònoma i lliure, de m-BOT Solutions SL.
5. Jaqueta d’hivern amb calefacció incorporada mitjançant energia solar, de l’empresa tèxtil Schuss.
6. El jardí de casa meva, un vestit que utilitza l’aromateràpia per aportar una sensació de benestar i relaxació, de l’empresa Madre Mía del Amor Hermoso.
7. Fricció entre la sabata i el rodet, un procés de refosfatat ideat i patentat per l’empresa DELPHI Diesel Systems.

“Connecta amb INNOVACIÓ” romandrà oberta al Museu de la Tècnica de Manresa del 2 de juny fins l’11 de juliol de 2010. L’horari de visita de l’exposició serà de dimarts a diumenge de 10 a 14 h.

L’exposició s’anirà ampliant amb els diversos projectes innovadors d’empreses que pertanyin a la zona geogràfica on s’exposi la propera mostra; en aquest cas, el proper destí de la exposició itinerant tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú.

Aquesta acció ha rebut un impuls important d’entitats de recerca catalanes i s’ha realitzat conjuntament amb el Centre Tecnològic LEITAT i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Han col•laborat: ACC1Ó- Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Terrassa – Universitat i Societat del Coneixement, el Parc Tecnològic del Vallès, el programa EnginyCAT i la Fundació CTM Centre Tecnològic. La mostra ha estat finançada per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia e Innovación.

Catalunya és la segona comunitat autònoma que més inverteix en Recerca i Desenvolupament (R+D) a l’estat espanyol. Aprofitant aquesta sinèrgia neix “Connecta amb INNOVACIÓ”.

Èxit d'assistència al Concert de la JOCC


El dissabte a la tarda vam poder assistir a un magnífic concert de la Jove Orquestra de la Catalunya Central. El concert, que va tenir una durada d'una hora, va encantar a les 200 persones que hi van assistir, i que un cop finalitzat van aplaudir llargament als intèrprets.

Moltes gràcies per aquesta fantàstica tarda JOCC!

dimecres, 26 de maig del 2010

Dissabte a les 7 concert de la JOCC al Museu!

La JOCC, Jove Orquestra de la Catalunya Central, neix de la iniciativa de dues escoles de música, Súria i Sant Joan de Vilatorrada, buscant una sol.lució a la dificultat dels alumnes de corda d'escoles de música petites d'interactuar en el seu medi natural, l'orquestra. Amb l'empenta de les directores d'ambdues escoles, Montse Casserras i Núria Checa i amb la direcció artística de Jesús Badia i Gabriel Coll fa quatre anys va començar a caminar aquest projecte. De 15 alumnes s'ha passat a vora els 30, d'una mitjana de 12 a 18. Ara mateix es treballa tots junts però també es divideixen en dues orquestres en funció de nivells i necessitats. I la intenció és que en breu pugui obrir-se encara una altra orquestra, encaminada sobretot a cursos de nivell elemental (8-12 anys).
Ens solem trobar els dissabtes al matí tres cops al mes, un dels quals es destina a parcials (treball de les veus per separat), tasca en la qual s'hi afegeix la cellista Núria Padrós. Treballem per créixer junts, fer música sol o en grup implica sempre un treball individual a casa, i després escoltar i reaccionar per fer un so i coherència en el discurs musical. El concert no és una finalitat en si en aquest moment, és un repte i una mostra del treball, però no condiciona el treball. Preferim arriscar, més que recuperar els èxits.

Pel que fa al repertori s'intenta treballar el màxim d'estils. I trobem adient el barroc i classicisme per anar entrant en les harmonies i "rutines" d'orquestra de forma progressiva. Però també podrem sentir Grieg, Sibelius al concert de dissabte així com hem passat per Farkas, Bartok...



En aquest concert passarem per Haendel, Telemann, Mozart, Leopold Mozart, Monn, Grieg i Sibelius. Ens fa especial gràcia la Simfonia de les joguines ja que hi participen tots, i més... En aquesta obra hi podreu escoltar el xerrac, l´ocellet d´aigua, el cucut, el timbal , la trompeta i d´altres instruments de joguina.Manifestar per acabar, que tot això no seria possible sense els alumnes i les seves ganes i voluntat per millorar fent música. El resultat i la il.lusió fan impagable aquest projecte.








divendres, 21 de maig del 2010

Ja ha sortit el Butlletí número 5 del Museu!

Ja podeu veure el 5è número del butlletí clicant sobre l'enllaç següent: http://mtecma.blogspot.com/p/butlleti-del-museu.html o bé anant a la columna de la dreta del bloc. Esperem que us agradi!

La peça amagada fa un homenatge a les cadires del passeig

La cinquena edició ha tret a la llum dues de les antigues cadires que hi havia al Passeig

La Peça Amagada, que s’ ha presentat avui al vespre al Museu de la Tècnica de Manresa han estat dues cadires del Passeig, il•lustrades amb una fotografia de principis del segle XX on ja s’hi poden apreciar les mítiques cadires.

El geògraf Josep Oliveras, expert coneixedor de la història industrial de la ciutat i del naixement de la industria i la burguesia manresana, ha presentat una magnífica xerrada sobre el naixement, la creació i l’ús del Passeig per part dels manresans i manresanes. Ha començat amb un repàs de la història del passeig, explicant-ne el seu origen geològic i polític, copiant a altres grans ciutats de finals del segle XIX. També ens ha parlat sobre el naixement de les cases del primer tram del passeig, l’origen dels noms dels carrers que hi desemboquen i de l’ús social i de trobada que ja tenia aleshores i que es va anar continuant fins a l’actualitat. El final de la xerrada ha estat un moment molt emotiu, ja que tant en Josep Oliveras com els participants a la conferència s’han emocionat en recordar el passeig com a part molt important de la seva vida i de la seva joventut.

dimarts, 18 de maig del 2010

Dijous es presenta la cinquena edició de la Peça Amagada

Anirà acompanyada d’una xerrada d’en Josep Oliveras que parlarà sobre el Passeig des d’un punt de vista molt personal


Dijous 20 de maig a les 7 de la tarda, és presentarà la cinquena edició de la Peça Amagada, emmarcada dins les activitats del Dia dels Museus, que va ser el dimarts 18 de maig, però les activitats del qual s’allarguen durant tota la setmana. Acompanyant la presentació de la peça, en Josep Oliveras ens farà una xerrada sobre El Passeig i la seva història.


La Peça amagada, és una activitat que varem iniciar el febrer del 2008, i que consisteix en la presentació d’una peça que no s’exposa normalment al públic. Les peces pertanyen a la col•lecció del Museu. En aquesta ocasió a més, les dues peces estan estretament vinculades al passat industrial i històric de la ciutat.


Biografia d’en Josep Oliveras i Samitier (Manresa, Bages, 1946)Geògraf. Estudià ciències socials a l'Institut Català d'Estudis Socials de Barcelona i a l'Escola Social de Barcelona. Llicenciat en geografia a la facultat de filosofia i lletres de la Universitat de Barcelona el 1974, s'hi doctorà el 1985. Fou professor de l'Escola d'Assistents Socials i de l'Escola Universitària de Professorat a Manresa. Ha treballat, també, en el sector bancari. Des del 1990 és catedràtic de geografia regional a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona-Reus. S'ha interessat per la geografia rural, industrial, urbana, històrica, econòmica i regional. Entre les seves publicacions es destaquen La formació dels desequilibris territorials a Catalunya en el segle XIX (1992), Espacio, crisis económica y flujos financieros (1987), i Crisis y resurgimiento de la geografía regional (1992). També ha escrit diverses obres sobre el desenvolupament urbà i industrial de la ciutat de Manresa com Desenvolupament industrial i evolució urbana a Manresa (1800-1870) (1985), o La consolidació de la ciutat industrial: Manresa (1871-1900) (1986)Font: Enciclopèdia catalana


En les anterior edicions es van presentar peces relacionades amb el món del tèxtil. Una acanadora va ser la primera peça que va sortir del fons ocult, i va anar acompanyada per una xerrada sobre el control de qualitat en la indústria de la cinteria a càrrec de Miquel Perramón. La segona edició, del maig passat, va presentar una rodetera de finals dels segle XIX, i que va ser seguida per una interessant xerrada de l’historiador Francesc Comas sobre l’impacte urbà en la industrialització a Manresa. La Gal•la Garcia ens va presentar, el setembre passat tot un conjunt de peces de la Fàbrica Nova, i en Josep Alabern ens va parlar de la distribució de l’aigua a partir d’una vàlvula reguladora.


Vine a descobrir la nova peça amb nosaltres!!!

dimecres, 12 de maig del 2010

Dia dels Museus 2010

Com cada any, el 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, i en l'última edició, des del Museu volem oferir alguna activitat especial per poder celebrar-ho.

El proper dissabte dia 15 de maig, farem una nova representació de la visita teatralitzada dels Cintaires del 1900. La visita serà a les 8 h del vespre i anirà acompanyada d'un sopar de fàbrica molt especial. El preu de l'entrada i el sopar és de 35€. Per més informació podeu consultar l'agenda d'activitats.

El diumenge dia 16 de maig, i seguint la filosofia del Dia dels Museus, obrirem les portes de les dues exposicions de forma gratuïta a tothom qui vulgui venir a conèixer-les. I les acompanyarem amb dues visites guiades: a les 11 h del matí a l'exposició de La Sèquia i l'aigua i a les 12 h del migdia a La Cinteria.

I finalment el dijous dia 20 de maig, a les 7 h de la tarda. Descobrirem una nova Peça Amagada. Aquesta vegada, la peça és una joia molt lligada a la història de Manresa, i més concretament al Passeig, des de principis del segle XX. Per acompanyar la presentació tindrem l'honor de compartir una xerrada amb en Josep Oliveras i Samitier que ens explicarà el passeig i el seu desenvolupament des d'un punt de vista personal. Activitat gratuïta.

Us hi esperem!


dimecres, 5 de maig del 2010

Estrenem botiga!

Aquesta setmana s’obre la botiga on hi podreu trobar llibres i jocs sobre la Sèquia i l’aigua i la Cinteria



Aquest dilluns s’ha obert la botiga del Museu de la Tècnica de Manresa. Situada a la recepció és un petit espai on s’hi recullen llibres classificats en diverses temàtiques: patrimoni industrial, la Sèquia i l’aigua, la cinteria, Bages, Manresa, Catalunya, etc. Però també productes, jocs i joguines educatives relacionades amb les dues exposicions permanents.



L’espai de la botiga vol convertir-se en un lloc on trobar llibres i productes relacionats amb el patrimoni industrial de la ciutat i sobretot amb la cinteria i amb la Sèquia. I sobretot, un espai més per al barri on trobar-se i adquirir cultura. Hi podeu trobar llibres de divulgació, guies per conèixer l’entorn, etc. També s’ha pensat en els més menuts, i per això s’ha fet un recull de jocs i joguines relacionades amb les exposicions; sobre la cinteria podem trobar-hi diferents tipus de cordes de saltar, titelles de cordill, estels, etc. ; i sobre l’aigua animalets de goma, un joc per fer bombolles, etc. També s’han volgut oferir jocs relacionats amb la ciència i la tècnica, i per això podem trobar-hi jocs de robòtica i enginyeria per als més petits.

dimarts, 13 d’abril del 2010

Vine a fer roses al Museu!



El proper diumenge 18 d'abril, d'11 del matí a 1 de la tarda, vine al Museu i elabora el teu punt de llibre amb una rosa feta de cinta!


Prepara't per Sant Jordi!

divendres, 26 de març del 2010

S'obren les inscripcions als tallers de memòria històrica

Aquests tallers van dirigits a la gent gran que havia treballat a la indústria tèxtil de la ciutat, i sobretot a la cinteria

Durant els mesos d’abril i maig es portaran a terme els tallers de memòria històrica del Museu de la Tècnica, emmarcats dins el projecte de recuperació de memòria oral amb el que s’està treballant des del mes de juliol passat.

Aquests tallers estan dirigits a gent gran que hagi treballat en el món del tèxtil i la cinteria de Manresa. Es repartiran en cinc dies i en cadascun d’ells es treballaran diferents temes relacionats amb la vida a l’entorn del treball en el tèxtil.

Qui hi estigui interessat, podrà inscriure’s a partir del dilluns 29 de març. Són gratuïts i tenen les places limitades (els tallers són independents, per tant no és imprescindible participar en tots). Depenent del nombre d’inscrits es faran dos torns i els tallers tindran una durada d’una hora.


Els tallers seran els següents:
- El dia 14 d’abril “Els tallers familiars i les fàbriques.” Ens passejarem per les fàbriques i els tallers de cintes de Manresa.

- El dia 21 d’abril “Cintes, betes, teixits, madeixes...: La producció.” A partir d’elements i objectes entrarem en els processos de producció, les diferents tasques a la fàbrica, taller, etc.

- El dia 26 d’abril “Pa amb oli i sardines: Les relacions familiars i socials a l’entorn d’activitats quotidianes.” Ens asseurem a taula per parlar de les relacions i els costums a casa, a la fàbrica/taller, a la ciutat, etc.

- El dia 30 d’abril “ Soroll de telers: La ciutat fabril”. Reflexionarem al voltant de l’experiència de ciutat en la Manresa industrial.

- El dia 4 de maig “Olor de cotó i fàbrica. Anècdotes, emocions i reflexions del treball quotidià.” Compartirem experiències i vivències personals lligades al treball en el món tèxtil.

dilluns, 15 de març del 2010

El Museu de la Tècnica de Manresa acull una exposició gràfica col•lectiva sobre l’aigua

Una pintora, un il•lustrador i un fotògraf ens mostren la seva visió particular a la mostra titulada “L’aigua, un tresor”

El Museu de la Tècnica de Manresa acull la primera exposició organitzada conjuntament per Maria Oms, pintora, Agustí Serrano, il•lustrador, i Xavier Serrano, fotògraf. Tots tres mostren la seva particular relació amb l’aigua en la mostra titulada “L’aigua, un tresor”. Els germans Serrano estaven convençuts que el millor espai per mostrar aquest treball artístic era a Manresa, on van néixer tots dos, per la relació que té aquest territori amb l’aigua i, especialment, a l’edifici dels Dipòsits Vells, que emmagatzemava l’aigua procedent de la Sèquia i es distribuïa a tota la ciutat.

Xavier Serrano ja havia exposat a Manresa fotografies lomogràfiques, ara fa tres anys, amb la mostra “Lomo non Sapiens”, però per a Agustí Serrano aquesta és la primera ocasió que exposa el seu treball com a dibuixant després d’haver treballat durant disset anys al País Basc per a tallers creatius, agències de publicitat i editorials. Compartir sala amb el seu germà i fer-ho a la seva ciutat natal és un valor afegit. La relació de Maria Oms amb Manresa ha nascut de la mà dels altres dos artistes, tot i haver estat ella la principal promotora del projecte artístic col•lectiu.
L’exposició és un homenatge a un fenomen natural extraordinari i imprescindible per a la supervivència de totes les formes de vida del planeta. L’aigua és un element quotidià a les nostres vides i, sovint, per això, no som conscients d’una evidència tant clara com que els humans vam sorgir de l’aigua i, sense l’aigua, morim. La mostra convida al visitant a reflexionar sobre la presència de l’aigua i, malgrat, no tenir un objectiu reivindicatiu explícit sí que es proposa valorar aquest bé. “L’aigua, un tresor” s’inaugurarà el divendres 19 de març, a les 7 de la tarda i estarà oberta al públic fins al 12 d’abril de dimarts a diumenge, de10 a 14h. “L’aigua, un tresor” també es previst que s’exposi a Girona, Manlleu i Mataró, entre d’altres llocs. A la inauguració a part dels artistes també hi assistiran el senyor Josep Alabern i el regidor de cultura de l’Ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon.

Durant el temps d’exposició al Museu de la Tècnica, la visita a la mostra es podrà complementar amb activitats relacionades tant per a infants com per a adults: una colla de núvols, el conte és viu, i una visita guiada a l’exposició.

CAP DE SETMANA DE L’AIGUA DEL PARC DE LA SÈQUIA

Coincidint amb la inauguració de l’exposició “L’aigua, un tresor”, el Parc de la Sèquia organitza el Cap de Setmana de l’Aigua. Tres dies d’activitats relacionades amb l’aigua que es podran seguir en els tres equipaments que el formen: el Centre de Visitants del Parc de la Sèquia, el Centre de l’Aigua de Can Font i el Museu de la Tècnica de Manresa.
El cap de setmana de l’aigua s’inicia el divendres 19 de març amb la inauguració de l’exposició “L’aigua, un tresor”. El gruix d’activitats el trobem durant el cap de setmana amb jornades de portes obertes al Centre de l’aigua de Can Font, amb activitats relacionades amb l’aigua i la Sèquia al Centre de Visitants, i amb les dues activitats paral•leles a l’exposició “L’aigua, un tresor”: Una colla de núvols, per a infants de 3 a 6 anys, i El conte és viu: viu el conte! Per a infants de 9 a 12 anys.

INFORMACIÓ SOBRE ELS TRES ARTISTES PARTICIPANTS A L’EXPOSICIÓ

Maria Oms i Jané
Va néixer a Llagostera i viu a Mataró. Va començar a estudiar dibuix amb la senyora Finet i després va rebre classes de Pablo Mañé. A l’Escola Massana va cursar els estudis artístics de pintura i la tècnica amb arts murals i procediments pictòrics. No ha parat mai de pintar ni d’organitzar mostres temàtiques amb artistes d’altres disciplines com la titulada “L’art de la geologia”, amb el geòleg Josep Estela i Herrero. El llenguatge que utilitza per expressar-se és l’oli i la tècnica mixta. Com diu sempre: “el que sé fer, bé o no tan bé, ho vaig aprendre del meu mestre, Pablo Mañé, de l’escola i de tot el meu entorn”.

Agustí Serrano i Sanjosé
És il•lustrador freelance. Va néixer a Manresa i es va formar en la tècnica de l’aerògraf fent classes a l’Institut Català de la Moda, a Barcelona. Va continuar preparant-se a l’Estudi Maresme i va començar a treballar per a editorials com Martínez Roca, Multilibro, Edebé i Edibook. Durant disset anys ha viscut a Sant Sebastià i ha col•laborat en tallers creatius, editorials i agències de publicitat com Art&Maña, Elkar, Erein, Donostiarra, Librifer, Fher, Santillana, SM, Codigo, Publis, entre d’altres. També ha participat en sèries de dibuixos animats com “Alex i Alexis” i “Maroons”. Actualment viu a Tenerife i “L’aigua, un tresor” és la seva primera exposició.

Xavier Serrano i Sanjosé
Va descobrir la Lomografia fa set anys. Des del primer moment es va enamorar de la vida a través dels colors saturats i el visor de la Lomo LC-A. L’any 2007 va organitzar a Manresa, la seva ciutat, la primera exposició lomogràfica individual a Catalunya, “Lomo non sapiens”, que després va anar a Barcelona i Madrid. Algunes de les seves fotos han estat publicades en els darrers llibres editats per la Societat Lomogràfica Internacional. Professionalment es dedica al doblatge, la televisió i la publicitat i és la veu corporativa de La Sexta. També forma part del grup musical Els Convidats i ha creat algunes sintonies televisives.

divendres, 26 de febrer del 2010

Neixen els Amics del Museu de la Tècnica

Tothom qui vulgui podrà adherir-se a aquesta nova iniciativa del Museu i gaudir d’avantatges a l’equipament

El Museu de la Tècnica de Manresa engega aquest nou projecte amb la voluntat de reunir en un mateix grup totes aquelles persones que han col•laborat amb el Museu i han ajudat a la seva realització. Però sobretot, els amics del Museu de la Tècnica de Manresa neix amb les ganes de reunir a totes aquelles persones que estiguin interessades en conservar i estimin el passat industrial de Manresa i del Bages, i tinguin ganes i energia per participar en la preservació del patrimoni i les activitats del Museu de la Tècnica.

Per formar part dels Amics del Museu caldrà pagar una quota anual de 15 €, que donarà al seu posseïdor tota una sèrie de beneficis com són: el carnet d’Amic (personal i intransferible) per entrar lliure i il•limitadament a les col•leccions permanents i a les exposicions temporals del Museu de la Tècnica, preus especials per als Amics en les activitats organitzades pel Museu, recepció per correu electrònic de les activitats del Museu i del butlletí trimestral, així com avantatges en altres museus, etc. Els avantatges s’aniran actualitzant al bloc del museu.

Per adherir-se als Amics del Museu de la Tècnica, només caldrà omplir el formulari que podreu trobar al bloc del Museu: http://mtecma.blogspot.com, o dirigir-se a la recepció del Museu de la Tècnica, de dimarts a diumenge de 10 a 14h.

dimecres, 10 de febrer del 2010

Ja és aquí el nou butlletí!

Ja podeu descarregar-vos el quart butlletí del Museu de la Tècnica, clicant aquí o a través del botó situat a la columna de la dreta.

Esperem que en gaudiu!

dimecres, 3 de febrer del 2010

L'agenda infantil ja és aquí!


El Museu de la Tècnica presenta la primera Agenda d'Activitats Infantils al Museu de la Tècnica. Aquestes activitats estaran marcades per la nova icona infantil del Museu, i trobareu totes les activitats programades a l'Agenda d'Activitats.

La programació infantil per aquests propers tres mesos és la següent:

7 de febrer - Vine a preparar el carnestoltes al Museu

20 de març i 11 d'abril - Una colla de núvols Per a infants de 3 a 9 anys.

21 de març i 10 d'abril - El conte és viu: viu el conte! Per a infants de 9 a 12 anys.

28 de març - Treballem la pell. Activitat conjunta amb el Museu de la Pell d'Igualada.

dimarts, 26 de gener del 2010

El Museu busca voluntaris per aprendre l'ofici de cintaire

A partir del mes de febrer s’oferiran classes gratuïtes per les persones interessades a aprendre l’ofici de cintaire. Per tal de no perdre un ofici i per tal de poder seguir mostrant a tothom qui vulgui com funcionaven els telers de vetes, les trenadores, els telers de Jacquard, de llisos, etc. professionals de la cinteria transmetran els seus coneixements a persones que vulguin aprendre i que vulguin ajudar al manteniment i funcionament d’aquests telers del museu.

PRIMER CURS: TELERS DE JACQUARD I LLISOS


El primer curs que s'oferirà serà el dels telers Jacquard i llisos del Museu de la Tècnica procedents de l'empresa Grobelastic, S.A. d'Arenys de Munt. La formació anirà a càrrec del Sr. Ferran Badia, tècnic tèxtil, teòric i expert d'aquests telers des de fa més de 40 anys. L'empresa de la qual procedeix aquesta maquinària apadrina els telers comprometent-se a subministrar material i a oferir 18 hores de formació gratuïtes per tal de donar continuïtat a unes màquines que tenen molta història.


1r. curs de formació de l'ofici de cintaire al Museu de la Tècnica de Manresa. GRATUÏT

Previsió inicial de 6 sessions de 3 hores, els dies 3 i 17 de febrer, 3 i 17 de març i 14 i 28 d’abril de 2010.

Horari: dimecres de 10 a 13 hores al museu.

La idea és anar fent cursos de formació de les diferents màquines que hi ha a l'exposició permanent de la cinteria del Museu de la Tècnica de Manresa perquè hi hagi persones coneixedores d'aquesta indústria que puguin assumir el manteniment i que permetin que no es perdi la nostra història industrial podent-la transmetre i ensenyar a les noves generacions. Conjuntament amb el Gremi de Cinteria i les empreses cintaires encara actives treballem per seguir apadrinant la maquinària cedida al museu i trobar la manera de poder transmetre de manera gratuïta aquests coneixements.

dimecres, 13 de gener del 2010

Cintaires del 1900

ENTRADES EXHAURIDES PER A LA PRIMERA SESSIÓ!

Podeu apuntar-vos a les visites teatralitzades amb sopar de fàbrica que farem els dies:
6 de març, 9 d'abril, 15 de maig i 18 de juny
o si sou un grup (mínim 25 persones) i esteu interessats en fer la visita pel vostre compte, contactar amb nosaltres al 93 877 22 31

Segueix el fil a la història tèxtil de la ciutat
Els cintaires del 1900 reviuen al Museu de la Tècnica. Dos cintaires, la Laura i en Pere, són els protagonistes de la nova visita teatralitzada que s’oferirà a partir del proper 29 de gener. De la mà d’aquests dos treballadors d’una fabrica manresana del 1900 coneixerem la història de la cinteria a Manresa: els orígens, des de la seda i la passamaneria; la creació de petites joies que van donar pas a una indústria forta i poderosa; i finalment l’adaptació de la indústria i dels telers al cotó, el naixement dels tallers vetaires i les fàbriques plenes de trenadores i telers mecànics.

La visita transcorre a l’exposició de la cinteria situada als antics dipòsits d’aigua, i seu del Museu de la Tècnica de Manresa. I després els participants podran gaudir d’un sopar de fàbrica, un autèntic àpat amb carmanyola que ens transportarà a un menjador fabril de principis del segle XX. El sopar estarà ambientat en una fàbrica del 1900 (attrezzo, música...) i el conformen els plats més exquisits de la cuina popular catalana de l’època. Entre el menú hi destaquen els productes més tradicionals del país com les mongetes del ganxet o les botifarres de pagès. El Mirador de Montserrat és l’encarregat d’elaborar-lo.


Inauguració: divendres 29 de gener a les 8h del vespre
Calendari: 6 de març, 9 d'abril, 15 de maig i 18 de juny a les 8 del vespre.
Places limitades
Actors: Sílvia Blavia i Jordi Gener
Durada de la visita: 50 minuts
S’ofereixen visites teatralitzades per a grups en horaris convinguts

INFORMACIÓ PRÀCTICA PRIMERA REPRESENTACIÓ
Dia: divendres 29 de gener
Hora: 19,45h (recollida de tiquets)
Hora inici espectacle: 20h

Museu de la Tècnica de Manresa
Crta. Santpedor, 55 MANRESA
Preu: 35 €. Cal fer una reserva prèvia al telèfon 93 877 22 31
o bé al correu electrònic museu@parcdelasequia.cat

dilluns, 4 de gener del 2010

El Museu fa balanç

El 2009 ha estat un gran any pel Museu de la Tècnica, no només pel nombre de visitants sinó sobretot per les activitats que s’hi ha portat a terme i que, a poc a poc, estan consolidant l’espai com a centre cultural i d’oci de la ciutat.

Al llarg d’aquest any s’han realitzat activitats molt diverses i que han tingut la voluntat d’apropar aquest espai cultural als diferents públics de la ciutat i de Catalunya.

Unes 6.500 persones han participant en les activitats organitzades directament pel Museu. Aquest resposta tan positiva dels diversos sectors de la societat manresana ha permès que el Museu hagi organitzat noves activitats algunes de les quals tenen continuïtat en aquest 2010, i d’altres que s’han anat modificant i adaptant a les necessitats i sobretot, als desitjos dels diferents públics.

Aquest 2009 s’han engegat activitats com les visites guiades tots els caps de setmana i festius, amb una gran repercussió en el nombre de visites, i que han permès la creació d’una visita teatralitzada al museu que començarà a representar-se de manera regular aquest 2010.


L’activitat anomenada la Peça Amagada ha donat la oportunitat de mostrar peces normalment no exposades i donar veu a diverses personalitats de la ciutat que fan un gran treball per conservar el patrimoni de Manresa.

Amb l’arribada de la primavera, el Museu va començar a obrir-se a la ciutat i a portar les seves activitats fora del recinte per apropar-lo a tots els manresans: tallers per Sant Jordi al Passeig, activitats amb Imagina’t al conservatori, participació a les diverses fires de la ciutat, etc. També s'ha col·laborat amb les activitat de la ciutat, com la participació a la Nit 10, juntament amb molts altres equipaments de la ciutat.

Un element molt important ha estat la creació dels serveis educatius del Museu. Els tallers i les activitats dirigides als escolars de 3 a 18 anys relacionades amb el museu i amb la història industrial de la ciutat han tingut molt bona acollida entre el públic educatiu. S'ha fet un esforç especial per presentar-ho a aquest sector de la societat, ja que l'educació sobre el passat industrial i patrimonial de la ciutat és un dels principals objectius del museu.

Però potser caldria destacar com a un dels passos més importants i destacables d’aquest any, les col·laboracions tan amb les associacions de veïns (sobretot amb la de la carretera Santpedor), com amb altres entitats manresanes com Imagina’t, els altres museus de la ciutat (el Museu Comarcal, i el Museu de Geologia Valentí Masachs), el Casal de Joves de la Seu, etc. Una activitat, que aquest 2010 es vol enfortir i potenciar, i que el Museu té la voluntat de fer extensiva a molts altres sectors de la societat.

Què ens espera aquest 2010

El Museu de la Tècnica de Manresa començarà el 2010 amb moltes activitats dirigides a diversos públics, però sobretot per al públic adult. El Museu, juntament amb els tallers d’art de l’Ajuntament de Manresa ofereix dos cursos relacionats amb la cinteria, i els seus usos decoratius. Si voleu aprendre a brodar o cosir amb cintes no us podeu deixar perdre l’oferta del Museu. Per més informació adreceu-vos al museu i per inscriure’s cal trucar a l’ajuntament.

El Museu de la Tècnica busca voluntaris per aprendre l’ofici de cintaire. A partir del mes de gener s’oferiran classes gratuïtes per les persones interessades a aprendre l’ofici de cintaire. Per tal de no perdre un ofici i per tal de poder seguir mostrant a tothom qui vulgui com funcionaven els telers de vetes, les trenadores, els telers de Jacquard, de llisos, etc. professionals de la cinteria transmetran els seus coneixements a persones que vulguin aprendre i que vulguin ajudar al manteniment i funcionament d’aquests telers del museu. Si algú hi està interessat que truqui al museu.

A partir d’aquest mes de gener, el Museu de la Tècnica oferirà visites teatralitzades del món de la cinteria al 1900. Aquestes visites programades (o amb cita prèvia) aniran acompanyades d’una activitat complementaria. La primera edició es farà el 29 de gener, es farà al vespre i anirà acompanyada d’un sopar de fàbrica. Cal inscriure’s prèviament.