dimarts, 18 de maig del 2010

Dijous es presenta la cinquena edició de la Peça Amagada

Anirà acompanyada d’una xerrada d’en Josep Oliveras que parlarà sobre el Passeig des d’un punt de vista molt personal


Dijous 20 de maig a les 7 de la tarda, és presentarà la cinquena edició de la Peça Amagada, emmarcada dins les activitats del Dia dels Museus, que va ser el dimarts 18 de maig, però les activitats del qual s’allarguen durant tota la setmana. Acompanyant la presentació de la peça, en Josep Oliveras ens farà una xerrada sobre El Passeig i la seva història.


La Peça amagada, és una activitat que varem iniciar el febrer del 2008, i que consisteix en la presentació d’una peça que no s’exposa normalment al públic. Les peces pertanyen a la col•lecció del Museu. En aquesta ocasió a més, les dues peces estan estretament vinculades al passat industrial i històric de la ciutat.


Biografia d’en Josep Oliveras i Samitier (Manresa, Bages, 1946)Geògraf. Estudià ciències socials a l'Institut Català d'Estudis Socials de Barcelona i a l'Escola Social de Barcelona. Llicenciat en geografia a la facultat de filosofia i lletres de la Universitat de Barcelona el 1974, s'hi doctorà el 1985. Fou professor de l'Escola d'Assistents Socials i de l'Escola Universitària de Professorat a Manresa. Ha treballat, també, en el sector bancari. Des del 1990 és catedràtic de geografia regional a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona-Reus. S'ha interessat per la geografia rural, industrial, urbana, històrica, econòmica i regional. Entre les seves publicacions es destaquen La formació dels desequilibris territorials a Catalunya en el segle XIX (1992), Espacio, crisis económica y flujos financieros (1987), i Crisis y resurgimiento de la geografía regional (1992). També ha escrit diverses obres sobre el desenvolupament urbà i industrial de la ciutat de Manresa com Desenvolupament industrial i evolució urbana a Manresa (1800-1870) (1985), o La consolidació de la ciutat industrial: Manresa (1871-1900) (1986)Font: Enciclopèdia catalana


En les anterior edicions es van presentar peces relacionades amb el món del tèxtil. Una acanadora va ser la primera peça que va sortir del fons ocult, i va anar acompanyada per una xerrada sobre el control de qualitat en la indústria de la cinteria a càrrec de Miquel Perramón. La segona edició, del maig passat, va presentar una rodetera de finals dels segle XIX, i que va ser seguida per una interessant xerrada de l’historiador Francesc Comas sobre l’impacte urbà en la industrialització a Manresa. La Gal•la Garcia ens va presentar, el setembre passat tot un conjunt de peces de la Fàbrica Nova, i en Josep Alabern ens va parlar de la distribució de l’aigua a partir d’una vàlvula reguladora.


Vine a descobrir la nova peça amb nosaltres!!!