dilluns, 4 de gener del 2010

El Museu fa balanç

El 2009 ha estat un gran any pel Museu de la Tècnica, no només pel nombre de visitants sinó sobretot per les activitats que s’hi ha portat a terme i que, a poc a poc, estan consolidant l’espai com a centre cultural i d’oci de la ciutat.

Al llarg d’aquest any s’han realitzat activitats molt diverses i que han tingut la voluntat d’apropar aquest espai cultural als diferents públics de la ciutat i de Catalunya.

Unes 6.500 persones han participant en les activitats organitzades directament pel Museu. Aquest resposta tan positiva dels diversos sectors de la societat manresana ha permès que el Museu hagi organitzat noves activitats algunes de les quals tenen continuïtat en aquest 2010, i d’altres que s’han anat modificant i adaptant a les necessitats i sobretot, als desitjos dels diferents públics.

Aquest 2009 s’han engegat activitats com les visites guiades tots els caps de setmana i festius, amb una gran repercussió en el nombre de visites, i que han permès la creació d’una visita teatralitzada al museu que començarà a representar-se de manera regular aquest 2010.


L’activitat anomenada la Peça Amagada ha donat la oportunitat de mostrar peces normalment no exposades i donar veu a diverses personalitats de la ciutat que fan un gran treball per conservar el patrimoni de Manresa.

Amb l’arribada de la primavera, el Museu va començar a obrir-se a la ciutat i a portar les seves activitats fora del recinte per apropar-lo a tots els manresans: tallers per Sant Jordi al Passeig, activitats amb Imagina’t al conservatori, participació a les diverses fires de la ciutat, etc. També s'ha col·laborat amb les activitat de la ciutat, com la participació a la Nit 10, juntament amb molts altres equipaments de la ciutat.

Un element molt important ha estat la creació dels serveis educatius del Museu. Els tallers i les activitats dirigides als escolars de 3 a 18 anys relacionades amb el museu i amb la història industrial de la ciutat han tingut molt bona acollida entre el públic educatiu. S'ha fet un esforç especial per presentar-ho a aquest sector de la societat, ja que l'educació sobre el passat industrial i patrimonial de la ciutat és un dels principals objectius del museu.

Però potser caldria destacar com a un dels passos més importants i destacables d’aquest any, les col·laboracions tan amb les associacions de veïns (sobretot amb la de la carretera Santpedor), com amb altres entitats manresanes com Imagina’t, els altres museus de la ciutat (el Museu Comarcal, i el Museu de Geologia Valentí Masachs), el Casal de Joves de la Seu, etc. Una activitat, que aquest 2010 es vol enfortir i potenciar, i que el Museu té la voluntat de fer extensiva a molts altres sectors de la societat.

Què ens espera aquest 2010

El Museu de la Tècnica de Manresa començarà el 2010 amb moltes activitats dirigides a diversos públics, però sobretot per al públic adult. El Museu, juntament amb els tallers d’art de l’Ajuntament de Manresa ofereix dos cursos relacionats amb la cinteria, i els seus usos decoratius. Si voleu aprendre a brodar o cosir amb cintes no us podeu deixar perdre l’oferta del Museu. Per més informació adreceu-vos al museu i per inscriure’s cal trucar a l’ajuntament.

El Museu de la Tècnica busca voluntaris per aprendre l’ofici de cintaire. A partir del mes de gener s’oferiran classes gratuïtes per les persones interessades a aprendre l’ofici de cintaire. Per tal de no perdre un ofici i per tal de poder seguir mostrant a tothom qui vulgui com funcionaven els telers de vetes, les trenadores, els telers de Jacquard, de llisos, etc. professionals de la cinteria transmetran els seus coneixements a persones que vulguin aprendre i que vulguin ajudar al manteniment i funcionament d’aquests telers del museu. Si algú hi està interessat que truqui al museu.

A partir d’aquest mes de gener, el Museu de la Tècnica oferirà visites teatralitzades del món de la cinteria al 1900. Aquestes visites programades (o amb cita prèvia) aniran acompanyades d’una activitat complementaria. La primera edició es farà el 29 de gener, es farà al vespre i anirà acompanyada d’un sopar de fàbrica. Cal inscriure’s prèviament.