dimecres, 24 de desembre del 2008

Èxit de participació als tallers de «Vacances al museu!», organitzats pel Museu de la Tècnica de Manresa

La xifra de participants, més de 50 nens i nenes al dia, supera les expectatives

El Museu de la Tècnica de Manresa, sota el lema «Vacances al museu!» va estrenar ahir una sèrie d’activitats didàctiques a l’entorn de la Sèquia i l’aigua i també del món de la cinteria, que s’allargaran fins al proper 7 de gener, dia en què es farà el darrer taller.

Aquesta és la primera vegada que el Museu de la Tècnica de Manresa organitza tallers didàctics, i la valoració que en fa és positiva. Segons Núria Matamala, directora del Museu de la Tècnica de Manresa, aquest any “era una prova pilot, però per la resposta positiva que està tenint, la intenció és que l’any vinent es pugui continuar fent i, si cal, ampliar tant les activitats com els horaris”. I és que en aquesta primera edició, la mitjana de participants per dia és de més de 50 nens i nenes, una xifra que supera les expectatives inicials.

Totes les activitats que es realitzen durant els matins dels dies laborables del període nadalenc van dirigides a nens i nenes de Manresa i comarca, d’entre 5 i 12 anys. Segons Matamala, l’objectiu d’aquesta iniciativa és “donar a conèixer a través d’activitats didàctiques dos elements de vital importància per a la ciutat, com són la Sèquia i l’aigua, i el món de la cinteria i els teixits estrets”.

Per poder donar resposta a tots els nens i nenes participants, els tallers s’organitzen per grups d’edat. Els infants que ho vulguin encara tenen l’oportunitat els propers dies de participar als següents tallers:

- 30 de desembre – Vine a conèixer la mussolina
- 31 de desembre – El ball de cintes
- 2 de gener – La Sèquia: un matí de llegenda
- 7 de gener – L’obrador de cintes

Per participar en aquests tallers didàctics és necessària la inscripció prèvia al telèfon del Museu 93 877 22 31. Les places són limitades.

dimecres, 17 de desembre del 2008

dimarts, 16 de desembre del 2008

Gran èxit de participació en els tallers per Santa Llúcia

El cap de setmana passat, 13 i 14 de desembre, el Museu de la Tècnica juntament amb el Parc de la Sèquia va organitzar uns tallers aprofitant la realització de la Fira de Santa Llúcia a Manresa.

En aquests tallers, on varen passar prop de 400 nens, van poder fer un tastet de les activitats que des del Museu tenim preparades per a ells de cara a les vacances de Nadal. Tot jugant amb diferents tipus de cintes, trenats i cordons van realitzar autèntiques i originals obres que van poder emportar-se a casa.

dimarts, 9 de desembre del 2008

Participem a la Fira de Santa Llúcia

Com cada any, l'Ajuntament de Manresa organitza, els dies 13 i 14 de desembre la Fira de Santa Llúcia. Aquest any, com a novetat, el Museu de la Tècnica hi participarà organitzant dos tallers per a infants: la creació d'un arbre de Nadal en cartró i un taller de boles de Nadal.

Els tallers es realitzaràn el dissabte a les 11.30 i el diumenge a les 11.30 i a les 5 de la tarda a la Plaça Major.

Us animem a que vingueu a veure'ns!

dimarts, 2 de desembre del 2008

Vacances al Museu

El Museu ofereix tallers per infants adaptats a les diferents edats.

Durant les dates de Nadal, des del Museu s'organitzen una sèrie de tallers per a nens de 5 a 12 anys (dividits en dos grups d'edat), de 10 del matí a 12 del migdia. El preu dels tallers és de 6€ dia o 30€ els sis dies.
Es necessaria la inscripció prèvia al telèfon del Museu 93 877 22 31. Places limitades.

23 de desembre. Decorem el nostre arbre de Nadal
Aprofitarem les festes del Nadal per fer i decorar un petit arbre de Nadal amb diferents materials i tipus de cintes, que servirà per donar un aire festiu a la nostra casa.

24 de desembre. Com arriba l'aigua a les nostres aixetes?
Amb l'ajuda d'uns quadernets d'activitats que us donarem podreu conèixer a fons l'exposició de La Sèquia i l'aigua. D'aquesta manera podrem saber com arriba l'aigua a les nostres cases, com vivia la gent abans de l'aigua corrent i quins altres usos se n’ha fet des del segle XIV.

30 de desembre. Vine a conèixer la Mussolina
La Mussolina és una cinta que té moltíssimes ganes d'explicar-vos la seva història. Amb ella podreu conèixer tot el procés de fabricació de les cintes i al final, n’estamparem amb diferents dibuixos que podrem emportar-nos a casa.

31 de desembre. El Ball de Cintes

Aprendrem a ballar aquesta dansa tradicional molt arrelada a la nostra terra i que està molt lligada a la fabricació de les cintes. Coneixerem des de quan es balla i podrem representar-la nosaltres mateixos.

2 de gener. La Sèquia: Un matí de llegenda
Vine a conèixer la llegenda de la Sèquia. Farem un viatge a la Manresa del segle XIV i coneixerem l'evolució i la història d'aquest canal que ha convertit a Manresa en una ciutat important.

7 de gener. L'obrador de cintes
Ens endinsarem en un obrador de cintes. Coneixerem com es fabricaven els diferents tipus de cintes, vetes i passamaneries. Amb tot el que haurem après, nosaltres mateixos en farem i ens teixirem els nostres propis cordons de sabates i braçalets.

dilluns, 24 de novembre del 2008

Una cinquantena de visitants recorren la Manresa de la Sèquia i la Cinteria


Així és com titula Regió 7 la jornada d'ahir al Museu de la Tècnica, on una cinquantena de visitants van poder conèixer les dues exposicions permanents del museu, La Sèquia i l'aigua i La Cinteria. La majoria dels visitants eren de Manresa, tot i que també n'hi havien de fora de la ciutat i fins i tot, de fora de Catalunya.

La primera visita estava centrada en l'exposició de "La Sèquia i l'aigua". El visitant podia conèixer l'evolució d'aquest canal medieval, però també els usos que, tan aleshores com posteriorment, s'ha fet de l'aigua (en l'agricultura, la indústria, etc.).

La segona visita era per dónar a conèixer l'exposició de "La Cinteria" on els visitants van poder reviure la feina dels obradors i les fàbriques de cintes de manresa, un dels principals centres de producció d'aquest producte.

En trobareu la notícia completa aquí .

dimecres, 19 de novembre del 2008

El Museu de la Tècnica fa visites guiades gratuïtes


Amb motiu de la 13a Setmana de la Ciència, oferim dues jornades de portes obertes i visites guiades, els dies 20 i 23 de novembre.

A les 11 del matí es farà la visita guiada a l’exposició “La Sèquia i l’aigua”, una exposició històrica que explica la importància de l’aigua i de la Sèquia. En aquest recorregut es pot veure la importància d’aquest canal per al desenvolupament agrícola i industrial de la ciutat des del segle XIV fins a l’actualitat. També s’hi expliquen altres formes d’abastament d’aigua i aprofitament hidràulic.

A les 12 del migdia, la visita es realitzarà a l’exposició ‘La Cinteria’ on els participants podran conèixer de primera mà el món de la confecció de cintes, vetes, trenats i passamaneries, entre altres. Es tracta de la primera exposició monogràfica permanent dedicada a la cinteria, el nom amb què es coneixen els anomenats teixits estrets, una especialitat tèxtil poc coneguda però amb una gran importància i arrelament al país i, sobretot, a Manresa.

dimecres, 22 d’octubre del 2008

Una vintena d'alcaldes de Catalunya coneixen el Museu de la Tècnica de Manresa


El passat dimecres 22 d'octubre el Museu va acollir a la vintena d'alcaldes que formen la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), que van poder conèixer de primera mà l'equipament manresà.

A les 11 del matí es va celebrar la reunió del Comitè Executiu de la XATIC. Posteriorment, al migdia, representants polítics i de la vintena de poblacions que formen l'Assamblea General de la xarxa han fet una visita al Museu.

Aquestes reunions se celebren tres vegades l'any, i sempre de manera rotatòria, en poblacions diferents, per tal que els membres puguin anar coneixent el patrimoni industrial del territori.

divendres, 26 de setembre del 2008

Jornades Europees del Patrimoni a Manresa


El Museu de la Tècnica va obrir les seves portes a tots els ciutadans, els dies 26, 27 i 28 de setembre, per donar a conèixer i acostar el patrimoni industrial de la ciutat als seus habitants.

Cal destacar la bona acollida que va tenir el museu on vam rebre més de 70 visitants al llarg d'aquestes jornades, durant les quals els visitants podien gaudir d'un recorregut per les noves sales sobre la cinteria.


dimarts, 9 de setembre del 2008

S'inaugura la darrera fase del Museu de la Tècnica de Manresa


El passat dimarts 9 de setembre va obrir portes definitivament el Museu de la Tècnica de Manresa, un cop han culminat les obres de rehabilitació i s'ha completat la mostra permanent sobre la cinteria. D'aquesta manera es completa la recuperació dels antics dipòsits de la ciutat, reconvertits en un equipament obert a tothom.

Als espais que ja funcionaven els darrers anys, l'exposició sobre la Sèquia i l'aigua, i l'espai per a exposicions temporals i actes diversos, s'hi afegeix ara l'exposició permanent sobre la cinteria, que s'ha completat darrerament i que constitueix una mostra de primer nivell.

El Museu doncs, obre portes definitivament, amb horaris ampliats i la voluntat de consolidar-se com a equipament cultural de referència.

dilluns, 8 de setembre del 2008

Benvinguts!


Hola a tots!

Us donem la benvinguda al bloc del Museu de la Tècnica de Manresa.
Aquí volem crear un punt de trobada entre vosaltres i el Museu. Un lloc on poder deixar les vostres opinions, suggeriments i idees.

Fins aviat

dimarts, 2 de setembre del 2008

La Cinteria

VISITES GUIADES DISSABTES, DIUMENGES I FESTIUS A LES 12 DEL MIGDIA!

Aquesta mostra permet fer-se una idea completa del món de la cinteria, que inclou una gran varietat de productes que s’apliquen a peces de tèxtil: cintes, vetes i tota mena de productes tèxtils anomenats complementaris, com ara galons militars, tapapunts, borles, etc.

El Museu de la Cinteria parteix d’una col•lecció de peces àmplia i exhaustiva, que és una bona representació dels diversos processos històrics de producció de vetes i cintes. S’ha de destacar la cessió en dipòsit de la col•lecció Grobelastic-Magí Borrell i Portabella, d’Arenys de Munt, així com l’estreta col•laboració, pel que fa també a donacions i a posada a punt de les màquines, del Gremi de Cintaires de Catalunya. L’exposició ha estat impulsada pel patronat del Museu de la Tècnica de Manresa, format per l’Ajuntament, el Gremi de Cintaires de Catalunya, Caixa Manresa, Aigües de Manresa i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Amb aquesta exposició es completa l’oferta cultural del Museu de la Tècnica de Manresa, el qual forma part del sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), com també del conjunt d’equipaments lúdics, culturals i educatius del Parc de la Sèquia.

L’exposició mostra més d’una setantena de peces diverses relacionades amb el món de la confecció de les cintes i vetes, d’entre les quals destaquen diversos tipus de maquinària tèxtil, així com altres elements relacionats amb aquest món. La mostra es divideix en cinc àmbits, en cadascun dels quals s’ha fet una ambientació històrica i consta de diversos plafons informatius. Així doncs, l’exposició permet viure l’evolució que s’ha viscut des dels tallers emplaçats als habitatges menestrals, fins a la fàbrica moderna productora de cintes.

Els àmbits en què es divideix l’exposició són:

-La seda
-La passamaneria
-Els trenats
-La fàbrica de cintes
-La cinteria al segle XXI

Peces, informació i escenografia per crear uns espais suggerents

L’exposició s’estructura com un itinerari pels diferents àmbits de producció de la cinteria, amb una ordenació cronològica. Des de la seda, com a tradició on arrela la cinteria, fins a la cinteria del segle XXI, l’exposició obre diferents àmbits on la informació i les peces es combinen amb un plantejament escenogràfic que vol acostar el visitant als diferents espais de producció on s’ha desenvolupat la producció de teixits estrets. Així, el taller de passamaneria s’ubica en una baixos d’una antiga casa del segle XVIII (cosa que s’evidencia amb la reproducció d’un antic taller en forma d’imatge mural, inspirada en els dibuixos de l’Enciclopédie de Diderot), el taller vetaire (que s’emplaça en les golfes d’una casa, mitjançant una imatge que s’inspira en un dibuix de Joan Vilanova), el taller de trenats i la fàbrica, combinen el llenguatge d’exposició convencional amb una ambientació escenografiada. I això es fa introduint diversos recursos museogràfics: les imatges murals, que ens donen falses perspectives simulant els espais; el terra de fusta dels espais productius més antics, el mateix terra de formigó per als espais més moderns; la il•luminació (pàmpols antics per als tallers, fluorescents per a la fàbrica...); la reproducció de façanes feta amb impressió texturada, la inclusió d’un gran portal de fàbrica, la reproducció de personatges a escala real sobre plafons retroil•luminats, i l’ús d’atrezzo. Es tracta de recursos que volen aportar una ambientació suggerent als processos industrials.


A més, l’exposició es completa amb dos audiovisuals que expliquen l’evolució del món de la cinteria des de temps antics fins a l’actualitat, i amb tres projeccions que il•lustren el funcionament d’algunes màquines exposades.

dilluns, 1 de setembre del 2008

La Sèquia i l'Aigua

VISITES GUIADES DISSABTES, DIUMENGES I FESTIUS A LES 11 DEL MATÍ!

En aquest espai, hi ha un muntatge expositiu que explica la gran obra de la Sèquia des d’una perspectiva històrica, com a gran obra d’enginyeria medieval, i on es posa de manifest els grans avantatges que va comportar aquesta magna obra per Manresa i el Pla de Bages.

Aquest muntatge es basa de manera important en les peces exposades, que aporten autenticitat i prestigi. En contrast, el Centre de Visitants del Parc de la Sèquia té un muntatge més virtual, basat en recursos tecnològics amb l’objectiu de motivar el visitant a descobrir la Sèquia.

Entre els elements més destacats cal esmentar el mòdul hidromètric de 1859 (un mecanisme que servia per regular el cabal d’aigua que passa per la Sèquia), el qual s’exposa en un muntatge força espectacular d’uns 4 metres d’alçada. També són molt representatius els bagants (comportes per al desguàs de la Sèquia) i els ullals (comportes que donen pas a l’aigua cap als recs dels horts).

Aquests últims consten també d’un muntatge fet amb obra que mostra tres tipus d’ullals de tres èpoques diferents. Un altre element curiós és la trompa (un aparell que utilitzen els pagesos de fora de Manresa per captar aigua de la Sèquia de manera furtiva, ja que només els manresans gaudeixen d’aquest dret). I també és destacable una turbina Francis (de l’any 1875) de grans dimensions, procedent de l’antiga fàbrica Sanmartí, actualment seu d’Aigües de Manresa.

diumenge, 31 d’agost del 2008

AGENDA D'ACTIVITATS

NOVEMBRE

Dia: 3 novembre
Hora: 11h a 13h
Lloc: Museu de la Tècnica de Manresa
Activitat: Un any més, vine a fer CASTANYES AMB CINTES al museu! Activitat GRATUÏTA per a tota la família.

 


 

Dia: 24 novembre
Hora: 11h a 13h
Lloc: Museu de la Tècnica de Manresa
Activitat: Experiments amb aigua GRATUÏTS per a tota la família.


 
 Dia: 25 novembre
Hora: 10h a 14h
Lloc: Museu de la Tècnica de Manresa
Activitat: Jornada de Portes Obertes per a commemorar la Setmana de la Ciència 2012. Visita lliure i GRATUÏTA al Museu de la Tècnica.


 
Dia: 25 novembre
Hora: A les 11h i a les 12h
Lloc: Museu de la Tècnica de Manresa
Activitat: A les 11h visita guiada GRATUÏTA a l'exposició permanent del museu: La Sèquia i l'Aigua i a les 12h visita guiada GRATUÏTA a l'exposició permanent del museu: La Cinteria. 





Visites guiades caps de setmana i festius a les exposicions permanents del Museu!!
 

11 del matí - "La Sèquia i l'Aigua": Una mostra que ens farà reviure la construcció del canal al segle XIV, conèixer els problemes amb els que es va trobar Guillem Catà i els usos que el poble en va fer fins a l'actualitat, on només obrint l'aixeta ja se'ns fa present.


12 del migdia - "La Cinteria" : Aquest recorregut escenogràfic ens guiarà per 300 anys de la història dels teixits estrets, des de la seda i la passamaneria fins a les màquines actuals que fabriquen cinturons, gomes, elàstics, etc.