dijous, 7 de juny del 2012

El Parc de la Sèquia presenta la primera ruta de realitat augmentada guiada per un personatge virtual, en Pere el sequiaire

El Parc de la Sèquia, juntament amb la Factoria d’Imatges i l’Obra Social d’Unnim, presenta la primera fase de la ruta de realitat augmentada que s’ha creat per explicar l’origen i la història que hi ha al voltant del canal del segle XIV que domina el pla de Bages.

El projecte consisteix en la creació d’una ruta exterior amb realitat augmentada que combina la visita del canal medieval de la Sèquia amb la de diversos punts i equipaments de la ciutat de Manresa, claus per entendre l’evolució i el desenvolupament cultural, industrial i urbanístic de la ciutat.

Aquesta ruta va néixer amb la idea de crear una nova manera de donar a conèixer els valors culturals i patrimonials del canal medieval de la Sèquia, mitjançant l'ús de les noves tecnologies i a la vegada apropant-les a la ciutadania en general.

Què és la realitat augmentada?

La realitat augmentada, és un concepte encara molt nou a Catalunya. Consisteix en barrejar imatges reals amb objectes virtuals generats per ordinador, creant la sensació de que els dos mons coexisteixen. Aquesta fusió enriqueix la informació que l’usuari percep de l’entorn real, trencant la separació que existeix entre contingut virtual i món físic.

Aquest projecte combina les innovacions tecnològiques animades a través d’una escena original, i la geolocalització. Gràcies a l’ús de tablets els participants podran reviure escenes de construcció del canal, del paisatge de l’època, o personatges històrics que varen ser claus per a la seva creació.

Com funciona la ruta?

A través del guiatge d’un personatge molt significatiu per la Sèquia, un dels sequiaires que ajuden en el seu manteniment, se’ns conduirà per l’entorn natural i patrimonial de la Sèquia, i la seva entrada a la ciutat. Començant pel propi canal la ruta ens permetrà descobrir elements amagats o desconeguts de la història i del patrimoni cultural de l’entorn, bàsics per el desenvolupament que tingué la zona posteriorment.

La ruta actualment té quatre punts d’interpretació. Aquesta interpretació serà la que es farà mitjançant realitat augmentada. A través de l’ús de les tablets amb tecnologia android, i d’una sèrie de marcadors que serveixen per situar i activar la programació, coneixerem com es va construir el canal durant l’edat mitjana, quins usos tenia, i com a finals del segle XIX neix la necessitat de començar a donar-li usos industrials i domèstics.

Un nou recurs turístic i cultural, dirigit a famílies, que podran començar a provar a partir del mes de juliol i sota reserva prèvia.

La idea d'aquesta nova ruta, i a mesura que va agafant forma, apareix com un nou recurs turístic i cultural molt innovador. Principalment dirigit a famílies, però obert a tothom qui estigui interessat en el turisme, el lleure a la natura, la cultura i la innovació, es podrà començar a provar al juliol i sota reserva prèvia.

És un recurs encara en proves, ja que aquesta és la primera fase de la creació d'un software que ens permetrà ampliar els punts de ruta, i crear-ne de noves.

A partir del mes de juliol posarem en marxa la ruta en proves, caldrà fer reserva prèvia per poder realitzar-la i tindrà un cost de menys de 5€.

Els objectius de la ruta

El que volem intentar amb aquesta ruta és conscienciar als visitants sobre la importància del respecte i del coneixement envers la història i el patrimoni cultural, tot donant a conèixer el canal de la Sèquia. Un canal que posa de manifest una història i un paisatge únic que marquen el pla de Bages.

L'ús de la realitat augmentada ha estat principalment per donar a conèixer els projectes innovadors en els que s'està treballant al nostre entorn i donar suport a les innovacions tecnològiques que puguin millorar la qualitat i l'experiència de gaudi d'un entorn cultural.

Aquest servei permetrà als diferents públics (escolar, familiar, adult, etc) treballar els valors culturals i ambientals de la Sèquia i traslladar els seus coneixements a l’entorn immediat on viuen per així tenir una millor i més respectuosa relació amb l’entorn.

Amb el suport de l'Obra Social d'Unnim

Aquest és un projecte que compta amb el suport de l'Obra Social d'Unnim Caixa i ha estat subvencionat amb 15.000€ a través de la convocatòria anual d’Ajuts de l’any 2011, ja que aquest és un projecte que sintonitza amb l’esperit de l’Obra Social perquè dona a conèixer i difon els valors culturals i patrimonials del canal medieval de la Sèquia i la importància i la repercussió que va tenir a la ciutat i la comarca.

Recull de premsa:

Manresainfo.cat

Diari Regió7

ElSetmanari.cat

ACN.cat